Argentina forhandler gjeld uten IMF-innblanding

Parisklubben har gått med på å forhandle Argentinas gjeld uten innblanding fra IMF. Dette må sees som en seier for den argentinske regjeringen, som lenge har anklaget IMF for å ha skadet landets økonomi gjennom flere år med feilslått politikk og betingelser.

I 2006 brukte daværende president, Nestor Kirchner, nasjonale kapitalreserver for å betale tilbake all gjeld til IMF og ”begrave en ydmykende fortid av evig, uendelig gjeldsbetaling.” (1) Etter dette har Argentina ikke tillatt IMF å gjennomføre den årlige "artikkel IV"-gjennomgangen. Senest i september i år understreket Argentinas finansminster at landet ikke har har tenkt å slippe IMF inn i landet igjen. "All Argentines know what the IMF's monitoring has meant for our economy," sa Boudou til en lokal TV-stasjon. (2)

Argentina skylder ca 7,5 milliarder dollar til medlemmer av Parisklubben. 90 % av denne gjelden er til Tyskland, Italia, Japan og USA, som alle er viktige internasjonale finansaktører. (3) Nesten et tiår etter at landet erklærte at de ikke kunne betale 100 milliarder dollar av gjelden sin i 2001, noe de gir IMF skylden for, begynner Argentina å komme seg inn igjen på det internasjonale finansmarkedet. Det å få forhandlet gjelden med de viktige Parisklubblandene vil åpne enda flere finansdører.


Bilde: No al pago de la deuda externa, av Xomiele.

Kilder:
1) Argentine debt restructuring, Wikipedia.
2) Argentina still not open to IMF review, Reuters 9. september 2010.
3) Paris Club To Negotiate Argentina Debt Without IMF, Taos Turner, Dow Jones Newswires, Wall Street Journal online 15. november.

Les mer:Les også:

Facebook Twitter Email