Skjult gjeld må komme på bordet

Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken (WBG) reviderer i disse dager sitt gjeldsbærekraftsrammeverk Debt Sustainability Framework. Sammen med 34 andre organisasjoner har SLUG kommet med et globalt opprop om at skjulte gjeldsbyrder må fram i lyset.

Et uavhengig og ansvarlig FN-organ bør vurdere gjeldsbærekraft framfor IMF. Innenfor dagens system er det IMF som analyserer lands gjeldsbærekraft. IMF har for sterke bånd til kreditors interesser - IMF er selv en global långiver. En vurdering av gjeldsbærekraft bør gjennomføres av en nøytral tredjepart. FN kan forvalte en slik rolle på en god måte.

Skjulte gjeldsbyrder

Det er et stort behov for å få skjulte gjeldsbyrder fram i lyset. Såkalte betingede forpliktelser, contingent liabileties, som ligger i offentlig-private samarbeid må framkomme på offentlige budsjetter. En slik betinget forpliktelse kan for eksempel være at det offentlige tar over en gjeldsforpliktelse dersom det private anbudsselskapet skulle gå konkurs. I tider med økonomiske kriser kan slike forpliktelser skape problemer for allerede tyngede offentlige budsjetter. Slike betingede forpliktelser må tas hensyn til i vurderinger av gjeldsbærekraft.

Se hva vår søsterorganisasjon i Storbritannia skriver om saken her. Brevet blir sendt som et innspill til den pågående revideringsprosessen. SLUG har også sendt brevet som innspill til de nordisk-baltiske representantene i IMF og Verdensbanken.



Les også:

Facebook Twitter Email