IMF sletter Haitis gjeld

Et halvt år etter jordskjelvet som ruinerte et allerede svært fattig Haiti, har nå det Internasjonale Pengefondet (IMF) besluttet å slette den resterende gjelden Haiti hadde til institusjonen. Håpet er at dette vil kunne være med på å hjelpe landet på fote igjen etter det katastrofale jordskjelvet som rammet landet 12. januar i år.

I en pressemelding skriver IMF at de sletter den resterende gjelden på $268 millioner, samt at de godkjenner en treårig låneordning gjennom Extended Credit Facility (ECF), verdt om lag $60 millioner. Dette nye lånet er et såkalt ”mykt lån”, som er rentefritt ut 2011 og skal ha svært lav rente etter dette. Lånet er et bidrag til å hjelpe Haiti til å bygge opp internasjonale pengereserver samt å hjelpe sentralbanken til å håndtere svingninger i verdien på lokal valuta.

At IMF nå sletter Haitis gjeld er en stor seier for gjeldsbevegelsen verden over, som helt siden jordskjelvet rammet i Haiti 12. januar har jobbet for å få slettet Haitis gjeld. Her i Norge samlet SLUG, Kirkens Nødhjelp og Changemaker inn over 4000 underskrifter for sletting av Haitis gjeld bare i løpet av få dager. I mars annonserte den Interamerikanske Utviklingsbanken (IDB) og Verdensbanken at de ville slette Haitis gjeld, blant annet takket være viktige bidrag fra Norge. ”At IMF nå følger etter og sletter Haitis gjeld er en svært gledelig nyhet”, sier Kristian Øvretveit, styreleder i SLUG. Haiti har fortsatt en lang vei å gå for å reise etter jordskjelvet, forhåpentligvis vil gjeldsletten kunne være med på å bidra til en langsiktig bedring av livssituasjonen for den fattige befolkningen på Haiti.

Les mer:Les også:

Facebook Twitter Email