Puerto Rico misligholder gjeld for å betale offentlige tjenester

Puerto Rico misligholdt denne uken gjeldsnedbetalinger til en verdi av 3,4 milliarder kroner. Landet forsøker å skjerme en allerede svært presset offentlig sektor. Guvernør Alejandro García Padilla sier det ikke er aktuelt å sette liv og helse på spill for å møte nedbetalingene

Puerto Rico sliter med en enorm ubetalbar statsgjeld. 1. mai ga Padilla beskjed om at landet ikke var i stand til å betale avdragene. Guvernøren sa at landet ikke kan betjene gjelden uten at det vil gå på bekostning av grunnleggende rettigheter for puertoricanske innbyggere. Avbetalingene måtte holdes tilbake for å sørge for åpne skoler og offentlige sykehus - offentlige tilbud som allerede har sett store kutt de siste årene:

Vi vil fortsette å arbeide for å komme til en enighet med våre kreditorer» uttalte Padilla. «- Det er en av våre forpliktelser. Men det vi aldri vil gjøre er å sette våre innbyggeres liv og helse på spill.»

Forlater øya i hopetall

Puertoricanske innbyggere forlater øya i hopetall. Som et amerikansk territorie har puertoricanere amerikansk statsborgerskap og 84.000 innbyggere forlot øya i 2014 til fordel for fastlandet. 45% av befolkningen lever i fattigdom og arbeidsledigheten er den høyeste i USA.

Gribbefond

Amerikanske hedgefond er tungt inne i statsgjelden. Så mye som 30% av gjelda skyldes til gribbefond. I april behandlet kongressen et lovforslag for å bistå Puerto Rico i restrukturering av den 550 milliarder store gjelden. Dessverre kom kongressen ikke til en enighet om en løsning som kan lette Puerto Ricos gjeldsbyrder. I henhold til Alejandro García Padilla må kongressen komme til enighet om en respons til gjeldskrisa:

“La meg være tydelig, dette var en smertefull avgjørelse” sier Padilla. «Vi hadde foretrukket a ha et juridisk rammeverk for å kunne restrukturere gjelden på en ryddig måte».

For mer informasjon om bakgrunnen for krisaLes også:

Facebook Twitter Email